جلد کتاب قوانین تجربه کاربری اثر جان یوبلانسکی

ویدیوکتاب قوانین تجربه کاربری

استفاده از روان‌شناسی برای دیزاین محصولات و سرویس‌های بهتر

Laws of UX

Using Psychology to Design Better Products & Services

قوانین تجربه کاربری
،
قوانین تجربه کاربر
Goodreads Logo 64px

فصل‌های ویدیوکتاب

پیش‌گفتار: قوانین تجربه کاربری

این کتاب درباره چیست؟

کتاب قوانین تجربه کاربری (Laws of User Experience) مجموعه‌ای از best practiceها و توصیه‌های کاربردی برای دیزاینرهاست که می‌توانند هنگام ساخت رابط کاربری در نظر بگیرند. به بیان دقیق‌تر، مقدمه‌ای بر اصول روان‌شناسی است که دارای تاثیر مستقیمی بر دیزاین و نحوه تعامل انسان با رابط‌های دیجیتال است. این کتاب راهنمای عملی چگونگی بهره‌گیری از اصول کلیدی روان‌شناسی در دیزاین تجربیات انسان-محور (user-centered) و محصولات ساده فهم‌تر را شرح می‌دهد. نویسنده جان یوبلانسکی (Jon Yablonski) وب‌سایت‌ها، اپلیکیشن‌ها و تجربیات آشنا را مورد واشکافی قرار می‌دهد تا مثال‌های واضحی ارائه دهد که چگونه دیزاینرهای تجربه کاربری می‌توانند تجربه‌هایی مطابق با طریقه ادراک و پردازش رابط‌های دیجیتال توسط کاربران انسانی را خلق کنند.
حوزه دیزاین تجربه کاربری (UX Design) با هدف کسب مزیت رقابتی و به لطف افزایش میزان توجه و سرمایه‌گذاری شرکت‌ها بر آن، بسیار رشد و گسترش یافته است. سودمندی این حوزه باعث شده تا این انتظار به وجود آید که محصولات و سرویس‌ها باید به خوبی دیزاین شوند و صرفا داشتن یک وب‌سایت یا اپلیکیشن موبایل دیگر کافی نیست. شرکت‌ها باید اطمینان حاصل کنند که وب‌سایت‌ها، نرم‌افزارها و سایر تجربیات دیجیتالی که ارائه می‌دهند، مفید، موثر و دارای دیزاین مناسب باشند.
آشنایی عمیق با روان‌شناسی (به‌ویژه روان‌شناسی در پس نحوه رفتار و تعامل کاربران با رابط‌های دیجیتال) شاید ارزنده‌ترین مهارت غیردیزاینی یک دیزاینر باشد. دیزاینرها به‌جای این‌که کاربران خود را مجبور کنند که خودشان را با دیزاین وفق دهند، باید مطابق ‌با نحوه درک و پردازش انسان از دنیای اطراف خود دیزاین کنند، چون بدون در نظرگیری ویژگی‌های کاربران، حتی چشم‌نوازترین دیزاین‌ها ممکن است شکست بخورند. با خواندان این کتاب با چنین مباحثی آشنا خواهید شد: چگونگی ایجاد واکنش‌های مثبتی دیزاین دلپسند از نظر زیباشناسی، مفیدترین اصول روان‌شناسی برای دیزاینرها، نحوه ارتباط این اصول sروان‌شناسی با هیوریستیک‌های تجربه کاربری، مدل‌های پیش‌نگرانه شامل قانون فیتز، جیکوب و هیک، اثرات ضمنی اخلاقی استفاده از روان‌شناسی در دیزاین، چارچوبی برای اعمال این اصول و غیره
این کتاب متشکل از 12 فصل است که 10 فصل اول یک قانون یا نظریه را معرفی می‌کند و به دنبال آن، شیوه‌های طراحی و نمونه‌های مرتبط با آن را در رابط‌های دیجیتال توضیح می‌دهد. این نمونه‌ها همراه با تصاویر مرتبط و قابل تشخیص از رابط‌های دیجیتال (مانند فیس‌بوک، توییتر، جی‌میل) هستند.

آیکون های فصل های قوانین تجربه کاربری

علاوه بر متن کتاب، چه مطالبی در این ویدیوکتاب وجود دارد؟

از بین اصول پایه‌ای دیزاین تجربه کاربری، 10 قانون یا اصل زیر در فصل‌های کتاب معرفی و بررسی شده‌اند:

  • قانون جیکوب (Jakob’s Law)
  • قانون فیتس (Fitts’s Law)
  • قانون هیک (Hick’s Law)
  • قانون میلر (Miller’s Law)
  • قانون پوستل (Postel’s Law)
  • قاعده اوج-انتها (Peak-End Rule)
  • اثر زیبایی-کاربردپذیری (Aesthetic-Usability Effect)
  • اثر ون رستروف (Von Restorff Effect)
  • قانون تسلر (Tesler’s Law)
  • آستانه دورتی (Doherty Threshold)

علاوه‌بر این اصول، چندین قانون یا اصل دیگر از سایت مرتبط با کتاب یعنی lawsofux.com پوشش داده خواهند شد که عبارتند از:

  • اثر هدف-افزایش تدریجی (Goal-Gradient Effect)
  • قانون ناحیه مشترک (Law of Common Region)
  • قانون مجاورت (Law of Proximity)
  • قانون اختصارسازی (Law of Prägnanz)
  • قانون شباهت (Law of Similarity)
  • قانون متصل بودن یکنواخت (Law of Uniform Connectedness)
  • تیغ آکام / اصل کم‌خرجی (Occam’s Razor / Law of Parsimony)
  • اصل پرتو (Pareto Principle)
  • قانون پارکینسون (Parkinson’s Law)
  • اثر جایگاه ترتیبی (Serial Position Effect)
  • اثر زیگارنیک (Zeigarnik Effect)

هم‌چنین فلش کارت‌های این قوانین برای مرور و به‌خاطرسپاری راحت‌تر این اصول تهیه شده و بعد از اتمام ترجمه کتاب بارگذاری خواهند شد.

فلش کارت های قوانین تجربه کاربری

چرا باید این کتاب را بخوانیم؟

نویسنده این کتاب را نوشته تا بتواند قوانین پیچیده روان‌شناسی را برای دیزاینرهای هر چه بیش‌تری در دسترس قرار دهد، به‌ویژه برای دیزاینرهایی که تحصیلات یا پیش‌زمینه مرتبط با روان‌شناسی و علوم رفتاری ندارند.
در عصری که عناوین شغلی مرتبط با دیزاین تاثیر از همیشه قوی‌تری در سازمان‌ها دارند، تلاقی روان‌شناسی و دیزاین تجربه کاربری (UX) تبدیل به موضوعی با اهمیت روزافزون شده است. به‌همراه افزایش تمرکز بر دیزاین، همواره مباحثی درباره مهارت‌های اضافی که دیزاینرها برای تقویت ارزش و اثرگذاری خود در محصولات و سازمان‌ها باید بیاموزند، مطرح می‌گردند. مثلا آیا دیزاینرها باید کدنویسی کنند یا بفهمند، محتوا بنویسند یا اصول کسب‌وکار را بفهمند؟ این مهارت‌ها همه ارزشمند هستند، اما شاید ضروری نباشند. با این حال، نویسنده در این کتاب تاکید می‌کند که هر دیزاینر باید اصول پایه‌ای روان‌شناسی را حتما بیاموزد.
انسان از سیستم اداراک (Cognition) خود برای درک و پردازش دنیای اطراف خود استفاده می‌کند و مطالعه روان‌شناسی به ما کمک می‌کند تا این سیستم را رمزگشایی کنیم. دیزاینرها می‌توانند از این دانش برای ساخت محصولات و تجربیات موثرتر استفاده کنند. به‌جای اینکه کاربران را وادار کنیم تا با دیزاین یک محصول یا تجربه سازگار شوند، می‌توانیم از برخی اصول کلیدی روان‌شناسی به عنوان راهنمایی برای دیزاین استفاده کنیم و بدین گونه دیزاین حاصل با سیستم ادراکی انسان سازگار خواهدبود. این نکته مبنای اساسی دیزاین انسان-محور است که پایه این کتاب است.

چه کسانی باید این کتاب را بخوانند؟

مخاطب هدف اصلی این کتاب، دیزاینرهایی هستند که می‌خواهند درک بهتری از روان‌شناسی و نحوه تاثیرگذاری و همپوشانی آن با حرفه دیزاین داشته باشند.چه یک دیزاینر حرفه‌ای باشید و چه تازه‌کار مشتاق، دانستن قوانین UX برایتان لازم است تا چگونگی تاثیر تجربه کاربر توسط سیستم ادراک انسان و فرآیندهای ذهنی آن را درک کنید. درحالی‌که این کتاب به‌طور خاص بر دیزاین دیجیتال متمرکز است، اما برای دیزاین گرافیک برای رسانه‌های سنتی یا صنعتی نیز اطلاعاتی مفیدی دارد. این اطلاعات برای هر کسی که مسئول شکل‌دهی به تجربه کاربر است قابل استفاده است.
به بیان کلی‌تر، این کتاب مناسب هر فردی است که می‌خواهد مهارت دیزاین خود را بهبود بخشد، یا درباره تلاقی روان‌شناسی و دیزاین بیشتر بیاموزد، ویا به سادگی درک کند که چرا انسان‌ها به دیزاین خوب واکنش نشان می‌دهند. علاوه‌بر این، این کتاب برای هر فردی که به دنبال درک ارزش تجاری دیزاین خوب و این‌که چرا دیزاین خوب برای کسب‌وکارها و سازمان‌ها تحول‌بخش است، مفید خواهد بود.